Pyszne, proste do przygotowania ciasteczka. Idealne na każdą okazję. Moje wnuczki bardzo je lubią i to dla nich najczęściej je przygotowuję. Rewelacyjnie smakują z ciepłym mlekiem lub herbatą. Ja zajadam je do kawy.
25 min
Dla 8 osób
Składniki:
Składniki:
• 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej,
• 50 g masła,
• ½ szklanki mielonych orzechów włoskich,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 2 łyżki miodu,
• 2 łyżki śmietany 18%,
• ½ łyżeczki sody,
• ½ łyżeczki cukru z wanilią,
• ozdoby do dekoracji,
lukier:
• ½ soku z cytryny,
• ok. 3-4 łyżki cukru pudru,
• 4-5 kropli soku z czarnego bzu lub czarnej porzeczki,
Ciasteczka orzechowe z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.lukier: Składniki na lukier razem utrzeć, cukier dajemy stopniowo, powinien mieć konsystencję budyniu. Aby uzyskać różowy kolor dodajemy sok.
Mąkę posiekać razem z masłem, następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować i powycinać ulubione kształty. Piec w temperaturze 180°C przez około 10-15 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
Gdy ostygnął polukrować i udekorować według uznania. Smacznego!
Komentarze