Ciasteczka orzechowe z lukrem

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 8 osób

Pyszne, proste do przygotowania ciasteczka. Idealne na każdą okazję. Moje wnuczki bardzo je lubią i to dla nich najczęściej je przygotowuję. Rewelacyjnie smakują z ciepłym mlekiem lub herbatą. Ja zajadam je do kawy.

  • 25 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej,
    • 50 g masła,
    • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 2 łyżki miodu,
    • 2 łyżki śmietany 18%,
    • ½ łyżeczki sody,
    • ½ łyżeczki cukru z wanilią,
    • ozdoby do dekoracji,
    lukier:
    • ½ soku z cytryny,
    • ok. 3-4 łyżki cukru pudru,
    • 4-5 kropli soku z czarnego bzu lub czarnej porzeczki,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka maślane

Ciasteczka orzechowe z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. lukier: Składniki na lukier razem utrzeć, cukier dajemy stopniowo, powinien mieć konsystencję budyniu. Aby uzyskać różowy kolor dodajemy sok.
    Mąkę posiekać razem z masłem, następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
    Ciasto rozwałkować i powycinać ulubione kształty. Piec w temperaturze 180°C przez około 10-15 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
    Gdy ostygnął polukrować i udekorować według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować