Ciasteczka drobiowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pomysł na te ciasteczka wziął się po namowach syna abym zrobił (jak on to mówi) przepis dla niego. Ciasto francuskie miałem w lodówce reszta narodziła się sama - efekt, jak tylko nieco ostygły to mój czterolatek zjadł trzy :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
    połowa filetu z kurczaka
    łyżeczka curry
    szczypta kurkumy
    pół pęczka pietruszki
    1 jajko
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Przekąski

Ciasteczka drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oto jak układać rozdrobnioną i przyprawioną pierś kurczaka na cieście francuskim 1. Ciasto wyjmij z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Pierś ugotuj w wywarze warzywnym (opcjonalnie na kostce rosołowej) ostudź, pokrój w małe kawałki i dodatkowo w misce rozdrobnij palcami. Dodaj curry, kurkumę, poszatkowaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem.
    Jajko rozbełtaj w szklance z odrobiną soli i wlej do misy zostawiając tylko tyle aby wystarczyło do pomalowania ciasteczek. Masę w misie dobrze wymieszaj.
    Ciasto rozwiń i leciutko np. radełkiem zaznacz 12 lub 24 ciasteczka na każde pole nanieś palcami masę z kurczakiem i w opcji 24 nakryj drugim arkuszem ciasta albo w opcji 12 nakryj drugą połową ciasta. Teraz normalnie porozcinaj ciasto na gotowe ciasteczka, brzegi dociśnij końcówką widelca, górę posmaruj pędzelkiem pozostawionym jajkiem i zrób po 3 nacięcia na każdym ciasteczku.
    Zapiekaj ok 12 minut w 180oC.
    Ciasteczka przed zapiekaniem można posypać nieco sezamem.

Porady

Przed przykryciem drugim ciastem warto miejsca gdzie będą cięte ciasteczka posmarować wodą używając pędzelka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować