Ciasteczka owsiane z migdałami i orzechami

0 (0 ocen)

Szybkie, lekkie i przepyszne. Świetne na drugie śniadanie, do kawy czy herbaty.

Składniki:

  • • Ok.150 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
    • Ok. 130 g margaryny ( u mnie Palma, może być też masło),
    • Ok. 150 g płatków owsianych,
    • 2-3 łyżki orzechów ( posiekanych lub startych na tarce),
    • 2-3 łyżki migdałów ( posiekanych lub startych na tarce),
    • 1 duże jajko,
    • Ok. 40 g cukru waniliowego,
    • Ok. 20g stevi w proszku,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczeni,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane z migdałami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy mąkę i mieszamy, następnie dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie wyrabiamy. Gdyby ciasto było za sypkie możemy dolać 2-3 łyżki mleka lub wody.
    Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkowujemy ( tak na około 6 mm) i wycinamy ciasteczka w ulubionym kształcie.
    Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie otwieram piekarnik, wysuwam troszkę blachę i zostawiam tak na ok. 10 min. Wyciągamy i zostawiam, by całkowicie ostygły. Smacznego!

Porady

Jeśli chcemy użyć cukru zamiast stevi to musimy dać go więcej, tak około 60g. Jeśli nie chcemy rozwałkowywać ciasta to możemy również uformować ciasteczka w rękach. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszych ciasteczek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować