Ciasteczka cynamonowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki suche należy przesiać przez sitko. Dodać żółtka i miękkie masło. Wyrobić ciasto. Jeśli jest taka potrzeba dosypać odrobinę mąki. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić w lodówce około poł godz. lub więcej. Blaszkę wyłożyć papierem. Ciasto wyjąć z lodówki i urywać po kawałeczku ( ok 1 łyżeczka) formować w rękach małe wałeczki na kształt ziaren kawy. Następnie patyczkiem do szaszłyka zrobić wgłębienie na całej długości "ziarenka" Wgłębienie powinno być dosyć głębokie aby po upieczeniu było nadal widoczne.
Ciasteczka układamy w odstępach około 3 cm, ponieważ ciasteczka sporo urosną. Pieczemy około 15- 20 min w temp. 170C.
Komentarze