Kruche ciasteczka-bezowe.

4.49 (199 ocen)

  • 1 godz. 45 min

Bardzo kruche ciasteczka z bardzo chrupiącą bezą.Takie ciasteczka są idealne do kawy ,są bardzo słodkie.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    15 dag masła
    1 żółtko
    3 łyżki śmietany 12 %

    Piana:
    1 białko
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Kruche ciasteczka-bezowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
  • Wykrawanie. 2. Ciasto wałkować i wykrawać za pomocą szklanki ciasteczka.
  • 3. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Z pianą 4. Na ciasteczka nałożyć pianę.
  • Ciasteczka. 5. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Porady

Z porcji wychodzi około 20 ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować