Ciacho z czereśniami

0 (0 ocen)

z niecierpliwością czekam na czereśnie

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szk cukru
    3/4 szk mąki pszennej
    1/2 szk mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki wody
    1 cukier waniliowy
    Masa:
    1 l mleka
    1 szk cukru
    3 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    250 g margaryny Kasia
    Dodatkowo:
    500-600 g wypestkowanych czereśni
    gwiazdki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciacho z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3/4 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
    W pozostałym mleku wymieszać obie mąki i jajka i wlać do gotującego sie mleka energicznie mieszając masę aby nie powstały grudki.
    Po ugotowaniu masy pozostawić ją do ostudzenia.
    Gdy masa budyniowa jest zimna, zmiksować Kasię o temperaturze pokojowej i dodawać po łyżce budyniu nadal ucierając.
    Gotową masę odstawić do schłodzenia.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając wodę.
    Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
    Na żółtka wyłożyć pianę, potem przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wszystko połączyć.
    Masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
  • 3. Biszkopta piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
    Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy placki.
  • 4. Na pierwszy nałożyć część masy, na masę ułożyć czereśnie.
    Przykryć drugim krążkiem i ponownie wyłożyć masę i czereśnie .
    Nałożyć ostatni placek, całość pokryć resztą masy, ułożyć czereśnie i posypać ciasto gwiazdkami lub innymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować