Ciacho z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3/4 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
W pozostałym mleku wymieszać obie mąki i jajka i wlać do gotującego sie mleka energicznie mieszając masę aby nie powstały grudki.
Po ugotowaniu masy pozostawić ją do ostudzenia.
Gdy masa budyniowa jest zimna, zmiksować Kasię o temperaturze pokojowej i dodawać po łyżce budyniu nadal ucierając.
Gotową masę odstawić do schłodzenia.
2.Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając wodę.
Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Na żółtka wyłożyć pianę, potem przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wszystko połączyć.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
3.Biszkopta piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy placki.
4.Na pierwszy nałożyć część masy, na masę ułożyć czereśnie.
Przykryć drugim krążkiem i ponownie wyłożyć masę i czereśnie .
Nałożyć ostatni placek, całość pokryć resztą masy, ułożyć czereśnie i posypać ciasto gwiazdkami lub innymi dodatkami.
Komentarze