Chutney ze śliwek i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Śliwki myjemy, pestkujemy, wrzucamy do dużego garnka.
Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki, ćwiartki na połówki,
dorzucamy do śliwek.
Dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i żurawinę.
Garnek stawiamy na gazie, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz
i gotujemy do rozgotowania jabłek, często mieszamy /w sumie gotowałam wszystko około 75 minut/.
Kiedy chutney zgęstnieje dolewamy porto, mieszamy, jeszcze chwilę gotujemy,
dodajemy cynamon, sporą dawkę zmielonego, czerwonego pieprzu.
Chutney przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy na zakrętce lub pasteryzujemy w piekarniku.
Smacznego!
Komentarze