Chutney ze śliwek i jabłek

4.5 (157 ocen)

  • Łatwy

Pyszny dodatek do mięs, z odrobiną cynamonu i porto.

  • Łatwy

Składniki:


  • - dojrzałe śliwki węgierki: 1 kilogram
    - jabłka: 1 kilogram
    - suszona żurawina: 100 gramów
    - czerwona cebula: 250 gramów
    - porto: 100 mililitrów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - czerwony pieprz: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Chutney

Chutney ze śliwek i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Śliwki myjemy, pestkujemy, wrzucamy do dużego garnka.
    Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki, ćwiartki na połówki,
    dorzucamy do śliwek.
    Dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i żurawinę.

    Garnek stawiamy na gazie, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz
    i gotujemy do rozgotowania jabłek, często mieszamy /w sumie gotowałam wszystko około 75 minut/.

    Kiedy chutney zgęstnieje dolewamy porto, mieszamy, jeszcze chwilę gotujemy,
    dodajemy cynamon, sporą dawkę zmielonego, czerwonego pieprzu.

    Chutney przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy na zakrętce lub pasteryzujemy w piekarniku.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Suszona żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować