Chutney - sos z rabarbaru do mięs i serów

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Zachęcam do przygotowania sosu chutney i do podawania mięs z takim właśnie dodatkiem. Mięso podane z sosem na bazie tłuszczu zwierzęcego nie jest dobrym pomysłem, natomiast sos rabarbarowy lub żurawinowy to porcja witamin i dobrego smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • Do przygotowania ok. szklanki sosu potrzebujemy:

    3/4 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru
    1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Chutney - sos z rabarbaru do mięs i serów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej rozgrzać i dodać cebulę. Podsmażać na słabym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać rabarbar, podsmażać kolejne 10 minut często mieszając. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dusić do całkowitej miękkości rabarbaru (musi się rozpaść) a sos musi się zrobić gęsty. Można rozmiksować blenderm na gładki mus lub posiekać tylko widelcem. Można podawać do mięs i serów na zimno jak i na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować