Ciasto bardzo smaczne i "chrupiące". Przygotowuje się je bardzo szybko a efekt jest bardzo smaczny i pięknie wyglądający.Można podawać je z dodatkiem bitej śmietany.Idealny do niedzielnej kawki.
Składniki:
6 połówek gruszek z zalewy / ja kupuję w puszcze o poj.1 l./
3 jabłka
1/2 szk.rodzynek
1/2 szk mieszanych orzechów włoskich i laskowych
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
2 łyżki pokrojonych w kostkę moreli suszonych
2 szk.mąki tortowej
1 szk.cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli.
Do polania ciasta
cukier puder do sporządzenia lukru,sok z cytryny
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
1 łyżka śmietany lub mleka.
Chrupiący jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Gruszki osączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę.Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę,orzechy posiekać nożem,morele pokroić w kostkę.
2.
Wszystkie owoce przełożyć do miski,wsypać cukier,dodać szczyptę soli ,wymieszać i odstawić na 30 min. w chłodne miejsce.
3.Wbić jajka i dokładnie całość wymieszać.
4.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i przez sito wsypać do masy owocowej,
5.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wylać ciasto,wyrównać.
6.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 40 min,przestudzić.
7. Przygotować lukier.Cukier puder rozprowadzić w gorącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i popisać na cieście.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany lub mleka i popisać na białej warstwie lukru.Pozostawić do przeschnięcia polewy.
Komentarze