Chrupiące gofry

4.5 (189 ocen)

  • 20 min

Przepis dostałam od szwagra. Zrobiłam, zjadłam i zakochałam się w tych gofrach. Są chrupiące i takie jak z cukierni.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    4 jajka
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 szklanki cukru
    1 3/4 szklanki wody gazowanej
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Do dekoracji: bita śmietana, dowolne owoce.
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
    Żółtka mieszamy z cukrem w innym naczyniu, po czym dodajemy olej, wodę i miksujemy.
    Następnie dodajemy wcześniej zmieszane ze sobą: mąkę, sól i proszek do pieczenia.
    Całość razem miksujemy.
    Ubite białka dodajemy do całej masy i delikatnie mieszamy ręcznie.
    Piec 7 min bez otwierania gofrownicy.
    Udekorować bitą śmietaną i owocami lub podawać z ulubionym dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować