Chrupiące gofry

  • wyświetlono: 1975 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne i chrupiące gofry wg mistrza Michela Roux. Lekkie i chrupiące, świetnie smakują z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami

Alex M

Składniki


270 ml mleka
2 jajka
15 g cukru
50 g masła
szczypta soli
160 g mąki pszennej typ 450

Sposób przygotowania przepisu:

Chrupiące gofry

  • 1.
    Do miski wlać mleko, dodać cukier i żółtka, wymieszać dokładnie. Masło rozpuścić i dodać do masy, wymieszać.

    Następnie wsypać mąkę, szczyptę soli i zmiksować. Odstawić na 5 minut.

    W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę, gofrownicę rozgrzać.

    Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

    Ciasto wlewać na gorącą gofrownicę, piec kilka minut aż będą rumiane i chrupiące.

    Podawać z owocami, bitą śmietaną lub czekoladą

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Gofry

Dodane przez: gnomcio

Chrupiące gofry

Pulchne i chrupiące goferki ze...

gofry

Dodane przez: Anitka0804

Gofry chrupiące

Polecam wszystkim pyszne pulchne...

Gofry chrupiące

Dodane przez: ewuska2016

Gofry chrupiące

Najlepszy wakacyjny deser

Chrupiące gofry

Dodane przez: anitap92

Chrupiące gofry

Przypominają mi smaki dzieciństwa...

Chrupiące gofry z jagodami

Dodane przez: dorota w

Chrupiące gofry z jagodami

Nietypowe gofry, pieczone razem...

Chrupiące gofry na kefirze

Dodane przez: Alex M

Chrupiące gofry na kefirze

Najbardziej chrupiące gofry, jakie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE