Poniższy przepis pochodzi z książki "Smacznego! Sposób na małego niejadka" Catherine Atkinson, wydanej przez wydawnictwo Publicat. Poddałam go tylko kilku modyfikacjom...
Chrupiąca owsiana kruszonka z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis poddałam niewielkim modyfikacjom - zamiast mąki razowej użyłam pełnoziarnistej Lubelli, nie miałam płatków owsianych, więc dałam jęczmienne, zmniejszyłam ilość cukru (jak to mam w zwyczaju), dodałam banana i ponieważ jestem leniem, nie obralam ze skórki orzechów laskowych... poza tym było jak w oryginale...
2.Morele przekrojone na pół (oczywiście bez pestki) ułożyłam w naczyniu do zapiekania, pokroiłam banana, posypałam owoce 1 łyżką cukru i cynamonem.
3.Z mąki, pozostałego cukru, płatków i margaryny zrobiłam kruszonkę, dodałam orzechy, kilka obrałam ze skórki, ale resztę wrzuciłam ze skórką...
4.Owoce posypałam kruszonką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.
Deser podałam ciepły z jogurtem i odrobiną miodu. Można również serwować z lodami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Komentarze