Chorwacka sałatka

4.51 (178 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta sałatka jest moim wspomnieniem kolacji w pewnej bardzo klimatycznej chorwackiej restauracji...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sałata lodowa: 1 sztuka
    - pomidory (większe, dojrzałe): 2 sztuki
    - ogórek zielony: 1 sztuka
    - cebula (biała lub czerwona): 1 sztuka
    - bazylia listki: 0.5 szklanki
    - tuńczyk w sosie wlasnym: 200 gramów

    - ocet balsamiczny: 4 łyżki
    - oliwa: 8 łyżek
    - miód (lub cukier - do smaku): 2 łyżki
    - sól, pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Chorwacka sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pozostałe warzywa umyć, osuszyć.
  • 2. Liście sałaty podzielić na części, ułożyć na 4 talerzach.
  • 3. Pomidory pokroić w ósemki, ogórka w półplastry, cebulę w piórka. Wszystko podzielić na równe porcje i ułożyć na przygotowanych liściach sałaty.
  • 4. Tuńczyka odsączyć z sosu (w razie potrzeby lekko rozdrobnić) i rozłożyć na przygotowanych porcjach.
  • 5. Bazylię pokroić, posypać nią porcje sałatki.
  • 6. Przygotować DRESSING: wszystkie jego składniki umieścić w słoiczku lub w shakerze i potrząsając nim, dobrze rozmieszać całość.
  • 7. Gotowym sosem polać każdą porcję sałatki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować