Chlebek czosnkowy babci józi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w 0,5 l ciepłej wody, W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z solą, cukrem i rozgniecionym czosnkiem.Wodę z drożdżami wlewamy do mąki . Składniki należy dokładnie wymieszać. Drugie 0,5l wody łączymy z 2 łyżeczkami octu, dodajemy do powstałej masy i ponownie mieszamy.Odstawiamy na 20 minut.
2.Ciato przekładamy na posmarowaną smalcem i posypaną bułkką tartą blaszkę. Przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy ponownie 20 minut.
3.Na koniec spryskujemy ciasto wodą i nacinamy ostrym nożem. posypujemy mąką. Pieczemy w nagrzenym piekarnikuw 250 stopniach po 15 minutach zmniejszamy temperature do 200 i pieczemy jeszcze 50 minut.
Porady
Do chlebka można dodać ulubione składniki np. słonecznik, pestki dyni , płatki owsiane itp. najlepiej smakuje podawany na ciepło z masełkiem.
Komentarze