Chlebek czosnkowy Babci Józi

4.99 (181 ocen)

  • 2 godz.

Chleb ten przypomina mi smaki dzieciństwa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg mąki
    5dag drożdży
    1 łyżka cukru
    !1łyżka soli
    1l wody
    2łyżeczki octu
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.99 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek czosnkowy babci józi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w 0,5 l ciepłej wody, W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z solą, cukrem i rozgniecionym czosnkiem.Wodę z drożdżami wlewamy do mąki . Składniki należy dokładnie wymieszać. Drugie 0,5l wody łączymy z 2 łyżeczkami octu, dodajemy do powstałej masy i ponownie mieszamy.Odstawiamy na 20 minut.
  • 2. Ciato przekładamy na posmarowaną smalcem i posypaną bułkką tartą blaszkę. Przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy ponownie 20 minut.
  • 3. Na koniec spryskujemy ciasto wodą i nacinamy ostrym nożem. posypujemy mąką. Pieczemy w nagrzenym piekarnikuw 250 stopniach po 15 minutach zmniejszamy temperature do 200 i pieczemy jeszcze 50 minut.

Porady

Do chlebka można dodać ulubione składniki np. słonecznik, pestki dyni , płatki owsiane itp. najlepiej smakuje podawany na ciepło z masełkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować