Pasztet Babci Józi

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pasztet,który zdobył miano jednego z najlepszych w szkolnym konkursie kulinarnym,którego hasłem przewodnim była "Kuchnia Staropolska".

  • 20 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    2 kostki rosołowe-drobiowe
    200 g wątróbki kurzej
    80 g masła
    świeży majeranek
    2 duże marchewki
    sos żurawinowy
    1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
    sól do smaku
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet babci józi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 1 litr wody wraz z przyprawami oraz kostkami rosołowymi. Do gotującej się wody włożyć piersi kurczaka i ugotować do miękkości - czas gotowania do 30 minut. W tym samym czasie ugotować dwie marchewki. Usmażyć wątróbkę na niewielkiej ilości oleju tak by zrumieniła się - zdjąć z patelni. Na tej samej patelni rozpuścić 80 g masła. Usmażoną wątróbkę wraz z ugotowanym kurczakiem,marchewką i świeżym majerankiem zmielić. Nadal ucierając, wlewać pomału masło. Masa musi być idealnie gładka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, po czym przełożyć pasztet do keksówki. Pasztet odstawić do lodówki do zastygnięcia. Pokroić pasztet, talerz przybrać sosem żurawinowym oraz plasterkami marchewki. Smacznego życzy Babcia Józia.

Porady

Do mięsa dolej wywaru,który pozostał z gotowania tak aby pasztet nie był zbyt rzadki lub zbyt twardy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować