Chleb żurkowy w garnku rzymskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

wiejski chlebek

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 ml zakwasu do żurku (w butelce)
    900 g mąki żytniej żurkowej
    1 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    25 g drożdży
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki ziaren (wedle uznania) dynia, słonecznik, siemię , sezam.
    3/4 szkl wody.


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb żurkowy w garnku rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurek wlać do wysokiej miski, dodać połowę drożdży i łyżeczkę cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić w cieple na całą noc.
    Rano dodać oliwę, resztę drożdży, wodę i wyrabiać dodając mąkę stopniowo aż ciasto będzie dostatecznie gęste i wyrobione.
    Po ok 20 min wyrabiania ciasto posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia.
    Garnek rzymski wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami.
    Po upływie godziny, ciasto wyjąć , uformować bochenek i włożyć do garnka rzymskiego.
    Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    Przed włożeniem do piekarnika spryskać wodą i posypać ziarnami.
    Przykryć i wstawić do zimnego piekarnika.
    Nastawić temperaturę na 240 st. Kiedy piekarnik uzyska juz ustawioną temperaturę, piec przez 15 min. po czym zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 15 min. Następnie odkryć i jeżeli zachodzi taka potrzeba przyrumienić górę chleba.
    Po wyjęciu spryskać wodą i zawinąć w papier i grubą ścierkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować