40 dag mąki pszennej typ 650
40 dag mąki pszenna chlebowa typ 750
20 dag gotowanych ziemniaków
500 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
½ łyżki cukru
6 łyżek oleju
5 dag drożdży
3 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
¼ łyżeczki czarnuszki
Chleb z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Obie mąki wymieszać z solą, pomidorami oraz czarnuszką, dodać dobrze utłuczone zimne ziemniaki, wlać olej i podrośnięte drożdże. Przy pomocy robota składniki najpierw wymieszać na mniejszych obrotach po czym zwiększyć obroty i zagniatać ciasto około 5 minut. Ciasto po dokładnym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
2.Stolnicę delikatnie podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto które jeszcze raz zagnieść już dłońmi i podzielić na dwie części z każdej części ciasta uformować bochenek. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bochenki , przy pomocy ostrego noża naciąć na wierzchu w kilku miejscach i posmarować zimną wodą oraz posypać delikatnie mąką.
Przygotowane chlebki jeszcze raz odstawić na 40 minut do podrośnięcia.
3.Piekarnik nagrzać do 220st i piec chleb w tej temperaturze 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200st i piec chleb przez kolejne 25-30 minut po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Komentarze