Chleb z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Domowy chleb jest najlepszy na świecie.

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej typ 650
    40 dag mąki pszenna chlebowa typ 750
    20 dag gotowanych ziemniaków
    500 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    ½ łyżki cukru
    6 łyżek oleju
    5 dag drożdży
    3 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    ¼ łyżeczki czarnuszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb z suszonymi pomidorami 1. Drożdże rozetrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
    Obie mąki wymieszać z solą, pomidorami oraz czarnuszką, dodać dobrze utłuczone zimne ziemniaki, wlać olej i podrośnięte drożdże. Przy pomocy robota składniki najpierw wymieszać na mniejszych obrotach po czym zwiększyć obroty i zagniatać ciasto około 5 minut. Ciasto po dokładnym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • chleb z suszonymi pomidorami 2. Stolnicę delikatnie podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto które jeszcze raz zagnieść już dłońmi i podzielić na dwie części z każdej części ciasta uformować bochenek. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bochenki , przy pomocy ostrego noża naciąć na wierzchu w kilku miejscach i posmarować zimną wodą oraz posypać delikatnie mąką.
    Przygotowane chlebki jeszcze raz odstawić na 40 minut do podrośnięcia.
  • chleb z suszonymi pomidorami 3. Piekarnik nagrzać do 220st i piec chleb w tej temperaturze 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200st i piec chleb przez kolejne 25-30 minut po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować