Bogaty w zdrowe składniki chleb: dwa rodzaje kaszy, siemię lniane, słonecznik i pestki dyni. Pyszny i długo świeży
Składniki:
Bibosz:
100 g pęczaku
100 g kaszy gryczanej
Ciasto właściwe:
400 g zakwasu
200 g wody
400 g mąki pszennej typ 650
250 g mąki pszennej typ 2000
2 łyżeczki soli
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka słonecznika
1 łyżka nasion dyni
Chleb z pęczakiem i gryczanką na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wieczorem nastawić bibosz: obie kasze wrzucić do garnuszka, zalać wrzątkiem, ok. 1cm ponad poziom kasz. Odstawić na całą noc.
Następnego dnia wsypać do misy robota obie mąki i sól. Do zakwasu wlać wodę, wymieszać. Wlać do misy robota.
Dodać namoczone kasze, wsypać siemię, słonecznik i dynię. Zagnieść jednolite ale luźne ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć ciasto do dużej formy (u mnie 18x28cm) lub do 2 mniejszych. Wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około godziny. Wystudzić na kratce
Komentarze