Chleb z pęczakiem i gryczanką na zakwasie

0 (0 ocen)

Bogaty w zdrowe składniki chleb: dwa rodzaje kaszy, siemię lniane, słonecznik i pestki dyni. Pyszny i długo świeży

Składniki:


  • Bibosz:
    100 g pęczaku
    100 g kaszy gryczanej
    Ciasto właściwe:
    400 g zakwasu
    200 g wody
    400 g mąki pszennej typ 650
    250 g mąki pszennej typ 2000
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 łyżka słonecznika
    1 łyżka nasion dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z pęczakiem i gryczanką na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem nastawić bibosz: obie kasze wrzucić do garnuszka, zalać wrzątkiem, ok. 1cm ponad poziom kasz. Odstawić na całą noc.

    Następnego dnia wsypać do misy robota obie mąki i sól. Do zakwasu wlać wodę, wymieszać. Wlać do misy robota.

    Dodać namoczone kasze, wsypać siemię, słonecznik i dynię. Zagnieść jednolite ale luźne ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.

    Następnie przełożyć ciasto do dużej formy (u mnie 18x28cm) lub do 2 mniejszych. Wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około godziny. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Kasza gryczana Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować