Chleb samo ziarno (bez mąki)

4.44 (205 ocen)

Pomysł upieczenia chleba z ziaren chodził za mną już od dawna. Kiedyś kupiłam taki w pobliskiej piekarni i nie mogłam o nim zapomnieć. Drogą prób opracowałam swoją własną i bardzo smaczną wersję. Jest nie tylko bardzo zdrowy ale również oryginalny w smaku. Bez maki, drożdży, spulchniaczy i sztucznyc

Składniki:

  • (na małą formę o wymiarach 20cm x 12cm)
    60g siemienia lnianego
    60g nasion słonecznika
    40g białego sezamu
    40g pestek dyni
    100g płatków owsianych
    20g (2 łyżki)oleju rzepakowego
    20g miodu (około 1 łyżki)
    łyżeczka soli
    230g wody (niepełna szklanka)
Wystaw ocenę:

4.44 (205 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb samo ziarno (bez mąki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb samo ziarno (bez mąki) 1. Odważamy nasiona i płatki owsiane.
  • Chleb samo ziarno (bez mąki) 2. Dolewamy wodę i olej oraz dokładamy miód i łyżeczkę soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ja używam małej foremki o wymiarach 20cm x 12cm ale jeśli nie dysponujecie taką można użyć aluminiowej foremki do pasztetów i zwiększyć ilość składników dwukrotnie.

  • Chleb samo ziarno (bez mąki) 3. Masę przekładamy do formy i kilkukrotnie upuszczamy na blat a niewielkiej wysokości aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza. Zostawiamy na 2h.
  • Chleb samo ziarno (bez mąki) 4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190stopni C i pieczemy chleb około 70 minut. Chleb zostawiamy do wystudzenia w piekarniku i kroimy dopiero po wystygnięciu.
    Najlepiej chleb upiec wieczorem. Do ran wystygnie i będzie idealny na zdrowe, pyszne śniadanko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować