Pszenny chleb z dodatkiem ziemniaków i zakwasu, długo zachowuje świeżość i jest miękki i puszysty.
Składniki:
2 ziemniaki ugotowane
100 ml wody
35 g oliwy
150 ml mleka
10 g drożdży świeżych
150 g zakwasu żytniego
1 jajko
450 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszennej typ 2000
1 łyżeczka soli
Chleb na zakwasie z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ziemniaki rozgnieść, wymieszać z letnią wodą i oliwą. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Wlać roztrzepane jajko, rozczyn i wrzucić ziemniaki.
Dodać zakwas żytni dokarmiony przynajmniej 12 godzin wcześniej. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie wyjąć ciasto na omączoną stolnicę, odgazować, uformować bochenek.
Przełożyć na blachę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40-45 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 35-40 minut. Ostudzić na kratce.
Komentarze