Chleb na zakwasie z ziemniakami

4.5 (142 ocen)

Pszenny chleb z dodatkiem ziemniaków i zakwasu, długo zachowuje świeżość i jest miękki i puszysty.

Składniki:


  • 2 ziemniaki ugotowane
    100 ml wody
    35 g oliwy
    150 ml mleka
    10 g drożdży świeżych
    150 g zakwasu żytniego
    1 jajko
    450 g mąki pszennej typ 650
    100 g mąki pszennej typ 2000
    1 łyżeczka soli

Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb na zakwasie z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziemniaki rozgnieść, wymieszać z letnią wodą i oliwą. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Wlać roztrzepane jajko, rozczyn i wrzucić ziemniaki.

    Dodać zakwas żytni dokarmiony przynajmniej 12 godzin wcześniej. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Następnie wyjąć ciasto na omączoną stolnicę, odgazować, uformować bochenek.

    Przełożyć na blachę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40-45 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 35-40 minut. Ostudzić na kratce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować