Chleb na zakwasie z dynią, kefirem i chia

0 (0 ocen)

Smaczny i wilgotny chleb na zakwasie z dodatkiem pieczonej dyni i wielu nasion. Świetnie smakuje ze słodkimi i słonymi dodatkami

Składniki:


  • zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    150 g wody
    150 g mąki żytniej 720
    ciasto właściwe:
    300 g dyni
    150 g wody
    150 g kefiru
    1 łyżka chia
    1 łyżka czarnego sezamu
    1 łyżka maku
    1 łyżka białego sezamu
    1 łyżeczka soli
    50 g mąki gryczanej
    50 g mąki orkiszowej typ 2000
    400 g mąki żytniej typ 580
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb na zakwasie z dynią, kefirem i chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    składniki zaczynu zmieszać pierwszego dnia wieczorem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.

    Następnego dnia rano upieczoną dynię wrzucić do wysokiego naczynia. Dodać wodę i zmiksować blenderem.

    Do misy z zaczynem dodać kefir ogrzany do temperatury pokojowej,
    dodać zmiksowaną dynię.

    Następnie wsypać wszystkie ziarna i sól.
    Na koniec wsypać mąkę orkiszową, gryczaną i żytnią. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny.

    Po tym czasie ciasto przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem, wyrównać i oprószyć mąką przykryć ściereczką i odstawić na ok 3-3,5 godziny.

    Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować