Chleb Justyny Steczkowskiej z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób

Chleb jest przepyszny, ładnie się kroi i nie rozsypuje. Dodatki można modyfikować wg własnego gustu. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość (wg autorki blogu nawet tydzień - u mnie tyle nie wytrzymał).

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • (średnia keksówka)
    1/2 kg mąki ( u mnie 300g żytniej, 200g mąki pszennej)
    25g świeżych drożdży (1/4 kostki)
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka soli
    1,5 szklanki ciepłej wody (dodałam około 2 szklanek; ilość zależy od rodzaju mąki)
    50g kaszy gryczanej
    Dodatkowo:
    ziarna słonecznika, pestki z dyni, otręby, śliwki suszone (wg gustu; osobiście dodałam garść pestek z dyni)
    Opcjonalnie:
    sezam, czarnuszka do posypania (posypałam zmieloną czarnuszką)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb justyny steczkowskiej z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać miód i wszystko wymieszać tak, aby się rozpuściło.
    Wsypać mąkę, dodatki (tzn. np. pestki) i sól.
    Ciasto porządnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
    W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną i po ostudzeniu dodać do podwojonego objętością ciasta.
    Całość ponownie dokładnie wyrobić (przez około 15 minut; rozciągać, gnieść, wszystko aby masę mocno napowietrzyć).
    Ciasto przełożyć do formy.
    Wierzch posmarować wodą i opcjonalnie posypać ulubionymi dodatkami.
    Piec około 1 godziny w 190 stopniach (do tzw. "suchego patyczka").
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika lub ostudzić w jego wnętrzu (skórka wtedy będzie chrupiąca).
    (Jamie Oliver poleca smarowanie chleba wodą z mlekiem - nie będzie robił się twardy po upieczeniu.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować