Pikantne cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,mąki i połową mleka,odstawić do wyrośnięcia,resztę mąki przesiać do miski,dodać wyrośnięty zaczyn,sól,olej,roztrzepane jajko i resztę mleka i wyrobić gładkie elastyczne ciasto,następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Cebule posiekać w pół talarki.wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem,dodać sól,cukier,zeszklić,dodać dwie łyżki wody i dusić do miękkości,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dodać szczyptę ziół prowansalskich,wlać śmietanę,przestudzić.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części,uformować kule i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,spłaszczyć i odstawić na 20 minut do napuszenia.
Po tym czasie dnem szklanki zrobić w każdej bułce spore wgłębienie,posmarować keczupem,a następnie nałożyć porcję farszu,posypać startym serem,brzegi posmarować mlekiem i posypać makiem.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarze