Pikantne cebularze

5 (142 ocen)

  • 60 min

Pyszna przekąska dla całej rodziny,najlepiej smakują na ciepło.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    1/3 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju
    na farsz:
    4 cebule
    4 łyżki keczupu pikantnego
    3 łyżki oleju
    2 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki suchego maku
    2 łyżki mleka
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Cebularz Bułki Przystawki Przekąski

Pikantne cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,mąki i połową mleka,odstawić do wyrośnięcia,resztę mąki przesiać do miski,dodać wyrośnięty zaczyn,sól,olej,roztrzepane jajko i resztę mleka i wyrobić gładkie elastyczne ciasto,następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Cebule posiekać w pół talarki.wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem,dodać sól,cukier,zeszklić,dodać dwie łyżki wody i dusić do miękkości,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dodać szczyptę ziół prowansalskich,wlać śmietanę,przestudzić.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części,uformować kule i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,spłaszczyć i odstawić na 20 minut do napuszenia.
    Po tym czasie dnem szklanki zrobić w każdej bułce spore wgłębienie,posmarować keczupem,a następnie nałożyć porcję farszu,posypać startym serem,brzegi posmarować mlekiem i posypać makiem.
    Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować