Cebulanki

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Przepis otrzymałam od brata kucharza.

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g mąki
    250 ml mleka
    50 g drożdży
    2 jajka
    100 margaryny
    1 łyżka cukru
    1.5 łyżeczka soli
    6-8 cebul
    trochę oleju
    przyprawa uniwersalna, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cebulanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mleko mieszamy z cukrem ,lekko podgrzewamy i dodajemy drożdże.
    Na stolnicy łączymy mąkę , jaja, margarynę, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Cebula: cebule kroimy w talarki następnie dusimy na patelani doprawiamy przyprawami. Smażymy do miękości.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinając koła, zawijamy końce.
    Nakładamy cebule i pieczemy w temp. 180 stopni ok.25 min.

Porady

Można również posypać serem lub dodać szynkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować