Pikantna sałatka z owoców morza

4.5 (158 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka z owoców morza na ostro, podana z makaronem ryżowym i świeżą miętą

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cienki makaron ryżowy: 300 gramów
    - krewetki koktajlowe bez zalewy: 100 gramów
    - małże bez zalewy: 100 gramów
    - ośmiornice bez zalewy: 100 gramów
    - marchewka pokrojona w cieniutkie paseczki: 1 sztuka
    - czerwona cebula pokrojona w piórka: 1 sztuka
    - zielone szparagi ugotowane: 8 sztuk
    - ugotowane strąki słodkiego groszku: 8 sztuk
    - kiełki sojowe: 0.5 szklanki
    - prażone ziarna sezamu: 1 łyżka
    - limonka pokrojona w ćwiartki: 1 sztuka

    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - olej sezamowy: 2 łyżki
    - świeży starty imbir: 1 łyżeczka
    - małą posiekana czuszka: 1 sztuka
    - ząbki czosnku posiekane: 2 sztuki
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - dymka posiekana wraz ze szczypiorkiem: 1 pęczek
    - listki świeżej mięty: 2 łyżki
    - sól, pieprz czarny, cukier do smaku: 1 szczypta
    - ocet winny do smaku: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Pikantna sałatka z owoców morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
  • 2. Makaron przygotować zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Wystudzić, przełożyć do dużej misy, a następnie dodać pozostałe składniki sałatki.
  • 3. Całość zalać sosem i wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę posypać prażonymi ziarnami sezamu i podawać z ćwiartkami limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Owoce Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować