Calzone

5 (185 ocen)

Pyszna pizza-pieróg, do której można dodawać dowolne dodatki.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl oleju
    2 dag drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz:
    cebula
    2 ząbki czosnku
    5 dużych pieczarek
    laska kiełbasy
    15 dag sera żółtego startego
    mały koncentrat pomidorowy lub 1/2 puszki pomidorów
    sól, pieprz, oregano
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypać mąkę, osobno wymieszać drożdże, olej, sól, cukier i szklankę ciepłej wody. Wlać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • 2. Farsz: Cebule posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki pokrojone w plastry, przyprawić solą i pieprzem. Całość chwilę przesmażyć. Kiełbasę pokroić w kostkę.
  • 3. Ciasto podzielić na 3-4 części i wałkować na cienkie placki. Na każdy z nich wykładać pomidory/ koncentrat, pieczarki, kiełbasę i ser żółty, posypać obficie oregano. Złożyć placki na pół i zlepiać brzegi dokładnie sklejając ze sobą aby powstały duże pierogi. Można dociskać brzegi widelcem aby mieć pewność, że farsz nie wypłynie.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować