• 60 min

Mój mąż uwielbia to danie. Kiedyś kupowaliśmy ale od nie dawna robię je sama i są o niebo lepsze.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych kartofli
    o,5 kg utartych i odciśniętych kartofli
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soli

    Farsz :
    0,5 kg ugotowanej i zmielonej łopatki wieprzowej lub mięso z rosołu wraz z warzywami
    0,5 kg kiszonej ugotowanej kapusty
    1 cebula
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Byczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę , wystudzić dodać ziemniaki utarte i odciśnięte . Dodać obie mąki i łyżeczkę soli,wyrobić ciasto. Kapustę na farsz dobrze odcisnąć,przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mięso, obsmażoną cebulkę na oleju,doprawić solą i pieprzem.Na rękę nabierać łyżką porcjami ciasto,spłaszczyć a następnie włożyć łyżkę farszu, zlepić dokładnie formując wałeczek. Gotować porcjami po 10 sztuk.Gotować 10 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.

Porady

Najlepiej podawać okraszone boczkiem z cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować