2 kg buraków
0,5 kg cebuli
80 dag papryki czerwonej
1 łyżka soli
1/2 szklanki octu 10 %
1/2 szklanki cukru
1 szklanka wody
mniej niż 1/2 szklanki oleju
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
słoiki
Buraki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane al dente buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, a paprykę w cienkie paski. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, ocet, sól i przyprawy, zagotować. Wrzucić cebulę, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, po czym dodać paprykę i gotować kolejne 10 minut. Dodać buraki i olej, zagotować, gorące włożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Komentarze