Wyborna sałatka z buraczków ćwikłowych

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Buraczki w słoiczkach na zimę.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg obranych surowych buraczków ćwikłowych
    0,5-0,6 kg świeżej papryki
    2 łyżki soli
    2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
    2 łyżeczki suszonego czosnku
    1 szklanka oleju
    1,5 szklanki miodu naturalnego
    1,5 szklanki octu owocowego (u mnie domowy)
    200 g koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z buraków

Wyborna sałatka z buraczków ćwikłowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki 1. Surowe buraczki i paprykę ścieram w robocie kuchennym za pomocą tarczy do warzyw po koreańsku. Warzywa umieszczam w dużym garnku z grubym dnem. Do warzyw dodaję sól, paprykę w płatkach, czosnek, olej i miód. Dokładnie mieszam i pozostawiam na 3 godziny.
  • buraczki 2. Po upływie 3 godzin( warzywa zmiękną i puszczą sok)stawiam garnek na ogniu i doprowadzam do zagotowania. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem ,aż buraczki będą al dente (często mieszamy). Do półmiękkich warzyw dodaję ocet i koncentrat pomidorowy, mieszam, próbuję do smaku i gotuję jeszcze około 20 minut. Gorącą sałatkę nakładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do ostudzenia.

Porady

Miód można zastąpić cukrem. Do buraczków dodałam domowy ocet porzeczkowy. Wy możecie dodać swój ulubiony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować