Bułki z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z drożdży , mąki i mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę składników wymieszać ze sobą dodając na koniec drożdże. Połączyć ze sobą. Pozostawić na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
2. Pokroić w kosteczkę szynkę. Zeszklić na oleju cebulkę, wrzucić do niej szynkę i chwilkę podsmażyć przyprawiając do smaku. Odstawić patelnię z palnika. Ser zetrzeć na tarce i dorzucić do farszu , wymieszać.
3. Ciasto podzielić na równe części, każdą kulkę lekko rozwałkować. Nakładać farsz. Zawijać i zlepić ze sobą. Sklejana stroną kłaść do dołu podwijając końce pod spód, pozostawić na 20 minut.Potem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180° ok. 15-20 minut do zezłocenia.
Porady
Bułki od razu po wyciągnięciu z piekarnika wydaja się być twarde i nie ma co się martwić, ponieważ podczas stygnięcia robią się mięciutkie.
Komentarze