Bułki z szynką i serem

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Podobno smakują jak pizza :) Dzieciaki je uwielbiają.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    500g mąki tortowej
    1/2 szkl. letniego mleka
    1/2 szkl. letniej wody
    2 łyżki oleju
    1 jajko (+1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek)
    1 łyżeczka soli
    25g drożdży

    Farsz:
    ok.25-30 dag szynki konserwowej w plastrach
    jedna średnia cebula
    ok.10 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przystawki Szynki Ser

Bułki z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży , mąki i mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę składników wymieszać ze sobą dodając na koniec drożdże. Połączyć ze sobą. Pozostawić na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
  • 2. Pokroić w kosteczkę szynkę. Zeszklić na oleju cebulkę, wrzucić do niej szynkę i chwilkę podsmażyć przyprawiając do smaku. Odstawić patelnię z palnika. Ser zetrzeć na tarce i dorzucić do farszu , wymieszać.
  • 3. Ciasto podzielić na równe części, każdą kulkę lekko rozwałkować. Nakładać farsz. Zawijać i zlepić ze sobą. Sklejana stroną kłaść do dołu podwijając końce pod spód, pozostawić na 20 minut.Potem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180° ok. 15-20 minut do zezłocenia.

Porady

Bułki od razu po wyciągnięciu z piekarnika wydaja się być twarde i nie ma co się martwić, ponieważ podczas stygnięcia robią się mięciutkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Sery Szynka Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować