bułki z owsianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

puszyste bułki z dodatkiem ugotowanej owsianki, bardzo fajna sprawa, pasują zarówno do dżemiku, powideł, jak i do wędliny :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 150 gram bardzo gęstej owsianki (obojętnie czy na mleku czy wodzie, ważne, by nie była bardzo słodka)
    1 łyżka miodu
    300 gram mąki pszennej (można z powodzeniem użyć np pełnoziarnistej czy żytniej o typie 750)
    130 - 150 ml wody ciepłej (zależy to od gęstości naszej owsianki, ja dałam 130 ml)
    25 gramów drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3/4 łyżeczki soli
    30 gram miękkiego lub stopionego i schłodzonego masła
    rozbełtane jajo do posmarowania
    płatki owsiane do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Owsianka

Bułki z owsianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owsianka 1. W wodzie rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do "ruszenia".

    Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy miód, rozczyn, owsiankę (oczywiście chłodną), masło, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się lepi, dosypujemy mąkę (ale ilość mąki ma się zamknąć w objętości 0,5 garści max). Ciasto wkładamy do omączonej miski, przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy do podwojenia objętości, u mnie około 45 minut.

    Moja owsianka wyglądała tak, jeśli chodzi o gęstość, czyli była mega gęsta :)
  • 2. Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 8 równych części, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 20 minut do napuszenia. Następnie smarujemy jajem, posypujemy płatkami i pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować