Bułki pszenne na kefirze

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Miękkie bułeczki pszenne, które pokochacie.
Proste w wykonaniu. Idealne na kanapki.
Podczas pieczenia w kuchni unosi się piękny
zapach pieczywa.
Z tego przepisu robiłam też bagietki, 4 sztuki.
Jeśli macie w domu kefir, to nie ma co czekać.
Czas na bułki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
    20 g. drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    3/4 szklanki kefiru w temperaturze pokojowej
    500 g. mąki pszennej
    30 g. miękkiego masła
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki

Bułki pszenne na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki pszenne na kefirze 1. Drożdże wkruszyć do wody. Dodać cukier i wymieszać.
    Odstawić na 10 minut.

    Do miski wlać kefir, dodać zaczyn drożdżowy, wsypać mąkę i sól.
    Na koniec dodać miękkie masło i rozetrzeć palcami z mąką.
    Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
    Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką.
    Podzielić na 9, lub 10 części i uformować bułeczki.
    Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić jeszcze na 15-20 minut do napuszenia.
  • Bułki pszenne na kefirze 2. Po pięciu minutach wyrastania można zrobić wzór.
    Ja odciskam go połową kubeczka po jogurcie, ale można to zrobić tępa stroną noża.
  • Bułki pszenne na kefirze 3. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni
    i piec około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować