Bułki - gniazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić z cukrem, dodać sól, stopioną i przestudzoną Kasię, wodę, mleko, pieprz cayenne, żółtko, wodę i mąkę.
Lekko wszystko połączyć drewnianą łyżką, następnie wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia.
2.W międzyczasie mięso zmielić, cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Do mięsa dodać bułkę tartą, jajka, wodę oraz sól i pieprz i wymieszać masę mięsną.
Z mięsa uformować kulki ( mi wyszło 15 kulek ).
3.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować na grubość około 1,5 - 2 cm.
Wycinać kółka średnicy około 10 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
4.Na środku każdego krążka kłaść po jednej kulce farszu, lekko wciskając w ciasto.
Następnie mozzarellę pokroić na 15 kostek i każdą z nich wcisnąć na środek farszu.
5.Na koniec posmarować gniazdka rozmąconym białkiem i posypać płatkami chili.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na środkowym poziomie przez 30 minut.
Komentarze