Składniki (około 10 sztuk):
300 g mąki pszennej typ 550
100g mąki żytniej
(można zrobić z samej mąki pszennej- 400g)
190 g wody
1 jajko
15 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
duszone jabłka około 4sztuki
cynamon
esencja aromatyczna, ja stosuję aromat śmietankowy lub waniliowy
jajko do smarowania
Można oczywiście dodać cukier, ja przestawiłąm wersję light- dietetyczną :).
Bułeczki z jabłkami szybkie, tanie, dietetyczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczam w wodzie (można dodać 1 łyżeczkę cukru).
Dodaję rozpuszczone drożdże do mąki, dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam
Następnie wyrabiam ciasto i jak już będzie miało kształt kuli to smaruję olejkiem aromatycznym i wkładam do miski, by wyrosło. Odstawiam na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski, odrywam kawałki ciasta (wychodzi ok. 10 bułeczek).
Każdy kawałek lekko rozpłaszczam, nakładam łyżkę jabłek i posypuję cynamonem. Zlepiam w bułeczkę.
Odkładam do wyrastania na niecałą godzinę.
Wyrośnięte smaruję jajkiem z dodatkiem esencji aromatycznej , a następnie wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 15 minut, aż będą rumiane. Smacznego.
Porady
Bułeczki można posypać wiórkami kokosowymi.
Biały cukier polecam zastąpić cukrem trzcinowym - zdrowszy.
Jabłka można zastapić innymi owocami.
Komentarze