Bułeczki pizze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W niewielkiej ilości wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić, by "ruszył".
Następnie do zaczynu wlać pozostałą wodę, dodać oliwę i sól. Dosypując mąkę zagniatać sprężyste, zwarte ciasto.
Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
2.Cebulę pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę - przesmażyć 2 minuty. Na koniec dodać pokrojone w cienkie pół plastry pieczarki. Całość dusić kilka minut.
Na koniec do farszu dodać koncentrat pomidorowym, zioła prowansalskie i sól do smaku.
Gotowy farsz odstawić do ostygnięcia.
3.Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć zimny farsz. Ser mozarella pokruszyć i równomiernie rozsypać na farszu z pieczarek.
Zwinąć ciasto, rolując od brzegu bliżej nas.
Zwinięte ciasto kroić na kawałki. Każdą bułeczkę zlepiać od spodu, tak by farsz nie mógł z niej wypaść.
4.Bułeczki układać w blasze do muffin.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.
Porady
Bułeczki nadziewać można dowolnymi dodatkami. Sprawdzą się oliwki, salami, a nawet szpinak.
Komentarze