1.Drożdże rozetrzeć z połową cukru i mlekiem, zarobić zaczyn. Roztopić margarynę, mleko rozgrzać do temperatury pokojowej, ale żeby nie było gorące. Połączyć mleko z tłuszczem, dosypać mąki, sól, resztę cukru, dodać żółtko i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 2 cm. i posmarować wcześniej rozrobionym masłem z cynamonem ( można dodać cukru). Zwinąć roladę i krajać w paseczki, układać w foremkach. Posmarować białkiem. Zostawić jeszcze do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Zamiast margaryny z cynamonem można użyć kremu czekoladowego lub marmolady.
Porady
Zamiast margaryny z cynamonem można użyć kremu czekoladowego lub marmolady.
Komentarze