Bukiet jarzyn

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekki obiad, zachwycający różnorodnością kolorów i smaków.

  • 60 min

Składniki:

  • SZPINAK:
    450g mrożonego szpinaku
    jajko
    2 łyżki masła
    2 łyżki śmietany
    3 ząbki czosnku
    przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa
    BURACZKI:
    mały słoik buraczków przetartych
    śmietana do smaku (ok. 2 łyżek)
    MARCHEWKA
    2 duże marchewki
    ok. 3/4 szkl. wody
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    KALAFIOR
    mała główka kalafiora
    sól
    50 g masła
    2 łyżki bułki tartej
    ZIEMNIAKI:
    6 ziemniaków
    sól
    1/2 pęczka koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bukiet jarzyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SZPINAK:
    Masło roztapiamy.
    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu przez ok. 45 sekund.
    Dodajemy ok. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i chwilę smażymy.
    Dodajemy szpinak.
    Po rozmrożeniu gotujemy na małym ogniu jeszcze 7 minut.
    Przyprawiamy (musi mieć wyrazisty smak).
    Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy.
    Dodajemy jajko i mieszamy.
    Dusimy jeszcze 1 minutę.
  • 2. BURACZKI:
    Przed samym podaniem obiadu buraczki ze śmietaną mieszamy.
    Podgrzewamy na małym ogniu, tak by się nie zagotowały.
  • 3. MARCHEWKA:
    Marchewkę myjemy i obieramy.
    Trzemy na tarce o dużych oczkach,
    Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż zmięknie (ok. 20 minut) (w razie potrzeby dolewamy więcej wody).
    Dodajemy masło i dusimy jeszcze 2 minuty.
    Mąkę rozprowadzamy z odrobiną wody i wlewamy do marchewki, mieszając.
    Gotujemy 1 minutę.
  • 4. KALAFIOR
    Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na parze do miękkości.
    Lekko solimy.
    Masło roztapiamy, dodajemy bułkę tartą i rumienimy.
    Polewamy kalafior bułka tartą.
  • 5. ZIEMNIAKI:
    Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy na parze do miękkości.
    Lekko solimy i przeciskamy przez praskę.
    Posypujemy posiekanym koperkiem.
  • 6. Na talerz nakładamy poszczególne ciepłe warzywa, ewentualnie wzbogacając posiłek jajkiem sadzonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować