1.SZPINAK:
Masło roztapiamy.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu przez ok. 45 sekund.
Dodajemy ok. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i chwilę smażymy.
Dodajemy szpinak.
Po rozmrożeniu gotujemy na małym ogniu jeszcze 7 minut.
Przyprawiamy (musi mieć wyrazisty smak).
Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy.
Dodajemy jajko i mieszamy.
Dusimy jeszcze 1 minutę.
2.BURACZKI:
Przed samym podaniem obiadu buraczki ze śmietaną mieszamy.
Podgrzewamy na małym ogniu, tak by się nie zagotowały.
3.MARCHEWKA:
Marchewkę myjemy i obieramy.
Trzemy na tarce o dużych oczkach,
Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż zmięknie (ok. 20 minut) (w razie potrzeby dolewamy więcej wody).
Dodajemy masło i dusimy jeszcze 2 minuty.
Mąkę rozprowadzamy z odrobiną wody i wlewamy do marchewki, mieszając.
Gotujemy 1 minutę.
4.KALAFIOR
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na parze do miękkości.
Lekko solimy.
Masło roztapiamy, dodajemy bułkę tartą i rumienimy.
Polewamy kalafior bułka tartą.
5.ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy na parze do miękkości.
Lekko solimy i przeciskamy przez praskę.
Posypujemy posiekanym koperkiem.
Komentarze