Budyń z marchewki

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Pyszny, pachnący i aromatyczny budyń pomarańczowo-cynamonowy na bazie marchewki.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 duże marchewki
    - 1 litr mleka
    - 4 łyżki cukru
    - 1 łyżeczka kandyzowanej skórki z pomarańczy
    - 1 laska cynamonu
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - cynamon mielony do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać je z mąką ziemniaczaną.
    - Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i gotować w mleku do miękkości razem z cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy.
    - Po ugotowaniu marchewki wyjąć cynamon i zmiksować ręcznym blenderem na gładki mus.
    - Mus zagotować, wlać mleko z mąką ziemniaczaną cały czas ubijając trzepaczką rózgą.
    - Rozlać do pucharków, posypać mielonym cynamonem.

Porady

Zamiast skórki kandyzowanej z pomarańczy można dodać skórkę otartą ze świeżej pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować