Budyń jaglany

5 (176 ocen)

  • 1 min

Propozycja na dietetyczny deser. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny. Można go komponować z różnymi owocami czy bakaliami.

  • 1 min

Składniki:

  • 1 szkl kaszy jaglanej
    2 szkl wody
    ok 2 szkl mleka
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    2 łyżki kakao
    1 łyżka miodu
    ok 10-12 daktyli
    Dodatkowo: płatki migdałowe, suszona żurawina, rodzynki, czekolada itp
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną wypłukać na sicie i zagotować ugotować w 2 szklankach wody z dodatkiem oleju kokosowego. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Letnia kaszę w dużej misce zblendować z daktylami dodając stopniowo mleko. Dodać kakao oraz miód. Całość zblendować do uzyskania oczekiwanego efektu ( na masę). W razie potrzeby dosłodzić miodem bądź dołożyć jeszcze daktyli. Do gotowej masy można dodać płatki migdałowe bądź inne bakalie. Budyń przełożyć do pucharków i udekorować bakaliami, świeżymi owocami lub sosami owocowymi. Można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Daktyle Kakao Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować