Brukselka jest uznawana za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie a mimo tego jest niedoceniana. Większość nie przepada za nią ze względu na specyficzny zapach. Ja brukselkę bardzo lubię i dziś serwuję zapiekaną z serem.
60 min
Składniki:
ok. 1 kg brukselki
1/3 kostki masła
bułka tarta (ok.2 łyżek)
ser żółty
sól
Brukselka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną i umytą brukselkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na pół twardo. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą. Polewamy nią naszą brukselkę. Posypujemy na wierzchu startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy do roztopienia i zarumienienia się sera.Brukselkę w takiej wersji można podawać jako dodatek do obiadu lub jako osobne danie.
Komentarze