Brukselka z serem

4.49 (174 ocen)

  • 60 min

Brukselka jest uznawana za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie a mimo tego jest niedoceniana. Większość nie przepada za nią ze względu na specyficzny zapach. Ja brukselkę bardzo lubię i dziś serwuję zapiekaną z serem.

  • 60 min

Składniki:


  • ok. 1 kg brukselki
    1/3 kostki masła
    bułka tarta (ok.2 łyżek)
    ser żółty
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brukselka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną i umytą brukselkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na pół twardo. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą. Polewamy nią naszą brukselkę. Posypujemy na wierzchu startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy do roztopienia i zarumienienia się sera.Brukselkę w takiej wersji można podawać jako dodatek do obiadu lub jako osobne danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować