Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną

4.5 (201 ocen)

  • 40 min

brokułowa Emotikon smile pyszna , zdrowa i niskokaloryczna zupka

  • 40 min

Składniki:

  • 1 brokuł
    wywar z warzyw (włoszczyzny)
    2 ząbki czosnku
    sól pieprz
    kasza jęczmienna wiejska ok 2-3 garści
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ja wykorzystałam wywar z warzyw które dzień wcześniej gotowałam do sałatki.
    Jeśli takiego nie masz to obierz włoszczyznę wrzuć do garnka zalej ok 1 litrem wody, dodaj listek laurowy troszkę suszonego lubczyku, 2 ziarenka anielskie i ugotuj do miękkości.
    Wywar przecedzić a warzywa wykorzystaj do czegoś innego np warzywnej sałatki :)
  • 2. Wywar z warzyw zagotuj i wrzuć brokuła podzielonego na różyczki. Gotuj do miękkości, może się nawet rozgotować :)
  • 3. Następnie bierzemy blender i miksujemy wszystko na gładko
  • 4. Dodajemy sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kasze.
  • 5. Gotujemy ok 15-20 minut na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka :)
  • 6. Ja posypuję zupkę zieloną pietruszką w tym wypadku suszoną

Porady

Możemy zupę zabielić śmietaną. Można użyć innej kaszy. Można również nie dodawać kaszy go gotowania i podać z grzankami bądź gotowymi ptysiami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować