Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ja wykorzystałam wywar z warzyw które dzień wcześniej gotowałam do sałatki.
Jeśli takiego nie masz to obierz włoszczyznę wrzuć do garnka zalej ok 1 litrem wody, dodaj listek laurowy troszkę suszonego lubczyku, 2 ziarenka anielskie i ugotuj do miękkości.
Wywar przecedzić a warzywa wykorzystaj do czegoś innego np warzywnej sałatki :)
2.Wywar z warzyw zagotuj i wrzuć brokuła podzielonego na różyczki. Gotuj do miękkości, może się nawet rozgotować :)
3.Następnie bierzemy blender i miksujemy wszystko na gładko
4.Dodajemy sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kasze.
5.Gotujemy ok 15-20 minut na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka :)
6.Ja posypuję zupkę zieloną pietruszką w tym wypadku suszoną
Porady
Możemy zupę zabielić śmietaną.
Można użyć innej kaszy.
Można również nie dodawać kaszy go gotowania i podać z grzankami bądź gotowymi ptysiami.
Komentarze