Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Zupa ogórkowa w połączeniu z kaszą to bardzo syty i smaczny pomysł na obiad.Lekko kwaśna i gęsta,idealna na zimową porę.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    ogórki kiszone (około 4-5 sztuk)
    1 szklanka śmietany 12 %
    4 kopiaste łyżki kaszy jęczmiennej
    2 łyżki posiekanego koperku (świeżego,mrożonego lub suszonego )
    sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć,osuszyć,przełożyć do garnka,zalać zimną wodą i gotować do miękkości.Wywaru powinno być około półtora litra.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę obrać,umyć i razem z ogórkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach,następnie dodać do wywaru razem z kaszą i gotować do miękkości.
  • 3. Do zupy wlać śmietanę,dodać koperek i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Ogórki kiszone dodajemy według uznania,zależy jak kwaśną chcemy mieć zupę. Wywar można przecedzić. Skrzydełka można użyć do drugiego dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Kasza Kasza jęczmienna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować