Brik a'loeuf z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

Wykonałem tą potrawę z ciasta francuskiego. Jest świetna w smaku. Oryginalnie jest to potrawa kuchni tunezyjskiej i używa się do niej ciasta brik, cienkiego jak papier o bardzo ciekawej strukturze.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
    1 średnia cebulka posiekana
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 puszka (180-200g tuńczyka w oleju
    kilka czarnych oliwek posiekanych
    2 jajka
    30g masła stopionego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Brik a'loeuf z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz: wymieszać osączonego z oleju tuńczyka, cebulkę ,oliwki i natkę.
    Rozwinąć ciast, posmarować roztopionym masłem i złożyć na połowę.
    Nałożyć farsz na połowę otrzymanego płata.
    W środku nadzienia zrobić wgłębienie i ostrożnie wbić jajka. Sól, pieprz.
    Podwinąć boki ciasta, nakryć pustą połową płata i ostrożnie, aby nie rozlać żółtka skleić paczuszkę-pieróg.
    Posmarować stopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem.
    Ułożyć na natłuszczonej blasze ,piec w temp.200stop.,15min.aż pieróg będzie złocisty.
    Ważne: po15min pieczenia żółtko będzie miękkie, i takie powinno być. Jeżeli lubimy bardzo ścięte, pieczemy dłużej.

Porady

Uwaga – wykonałem tą potrawę z ciasta francuskiego. Jest świetna w smaku. Oryginalnie jest to potrawa kuchni tunezyjskiej i używa się do niej ciasta brik, cienkiego jak papier o bardzo ciekawej strukturze. Wygląda jak ciasto wypełnione pęcherzykami powietrza. Niestety w Polsce nie udało mi się go kupić. Brik a l'oeuf -jajka na miękko w chrupiącym cieście francuskim.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować