Bogracz węgierski

4.5 (195 ocen)

  • 30 min

syte i pożywne danie

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg łopatki wieprzowej, smalec do smażenia, 3 cebule, 3 duże pomidory, 2 papryki, 0,5 kg ziemniaków, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, 1 łyżeczka kminku, ciasto na kluseczki-woda, mąka, jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bogracz węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić mięso w kostkę i podsmażyć na roztopionym smalcu.Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Następnie dodać kminek, słodką i ostrą paprykę, pomidory i paprykę pokrojone w kostkę, sól i pieprz.
  • 2. Całość zalać wodą tak, by mięso było przykryte i dusimy pod przykryciem do miękkości około 40minut. W połowie duszenia dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • 3. Kluski-jajko mieszamy z wodą i stopniowo dodajemy mąkę tak aby ciasto można było nakładać łyżeczką.
  • 4. Gdy mięso i ziemniaki są miękkie stopniowo dodajemy ciasto na kluski formowane łyżeczką. Całość gotujemy jeszcze 5 min.

Porady

Zamiast świeżych pomidorów możemy dodać pomidory z puszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować