Boczek pieczony w piwie

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofolgować, bo nic nie może równać się z wędliną własnej roboty.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,5 kg surowego boczku
    1-2 ząbki czosnku
    4-5 ziarenka ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    1 łyżeczka suszonego rozmaryny
    Sól, pieprz
    1 szklanka piwa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Piwa Wędliny

Boczek pieczony w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziele angielskie, liście laurowe rozgnieść w moździerzu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn, wymieszać. Boczek natrzeć solą i pieprzem oraz przygotowaną marynatą. Odstawić na noc do lodówki.
    Następnie wyłożyć boczek do naczynia żaroodpornego (lub brytfanny), polać szklanką piwa, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 210stopni. Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec 40-50min. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec boczek do zarumienienia, około 15 minut.
    Upieczony i ostudzony boczek wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czosnek Piwo Rozmaryn

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować