bób po wiejsku z cebulą, kiełbasą i boczkiem - szybki obiad na lato

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 3 osób

Dzisiaj będzie szybko i smacznie, czyli tak, jak lubię najbardziej. Pyszne danie na obiad lub ciepłą kolację, którego głównym składnikiem jest bób. Najczęściej jadamy bób z masłem i solą, ale dzisiaj będzie na bogato ;-) Do przygotowania użyłam świeżego bobu: nie przeszkadzają mi jego łupinki, więc używam całych ziaren. Jednak jeśli nie lubicie łupinek, możecie wyłuskać bób po ugotowaniu. Doda to potrawie wizualnej atrakcyjności. Poza sezonem równie dobrze sprawdzi się mrożony bób.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 500 g bobu
    1 cebula
    200 g kiełbasy (dałam podwawelską)
    100 g wędzonego boczku
    sól, pieprz
    pęczek zielonego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bób po wiejsku z cebulą, kiełbasą i boczkiem - szybki obiad na lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty bób wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję do miękkości. W tym czasie na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojony boczek i kiełbasę, a gdy się zrumienią dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Ugotowany bób odlewam i wrzucam na patelnię, doprawiam całość solą i pieprzem, posypuję posiekanym koperkiem. Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować