Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Rozkosz dla amatorów słodyczy. Banalnie prosty do zrobienia

  • 20 min

Składniki:

  • 4 szklanki mleka w proszku
    4 łyżki kakao ( ok. 40g)
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki wody
    2/3 kostki masła
    ok. 250g herbatników
    Masło i mąka do nasmarowania blachy
    Ewentualnie wybrane bakalie ( ja daję rodzynki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy mleko oraz kakao i mieszamy. Wrzucamy pokruszone herbatniki i ewentualne bakalie, i ponownie mieszamy
  • 2. W garnku roztapiamy masło, czekamy aż się rozpuści, potem dolewamy wodę i cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru
  • 3. Zdjemujemy garnek z ognia. Dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Ponownie mieszamy do połączenia gęstej masy
  • 4. Przekładamy masę na wcześniej przygotowaną blachę. Zrównujemy łyżką i wstawiamy do lodówki na noc

Porady

*Cukru możemy dodać więcej lub mniej w zależności od upodobań *Blok ze zdjęcia wyjątkowo jest zrobiony z podwójnej ilości składników

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Herbatniki Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować