Blok czekoladowy, łom - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać wodę i dodać margarynę. Podgrzewać aż się rozpuści. Następnie dodać cukier i mieszać, aż do jego rozpuszczenia. Dodać kakao i całość dokładnie wymieszać. Masę odstawić do wystygnięcia.
2.Herbatniki pokruszyć ( włożyć do woreczka i kruszyć za pomocą tłuczka do mięsa).
Do przestudzonej masy dodawać stopniowo po ok pół szklanki mleka w proszku i połowę pokruszonych herbatniki. Całość dokładnie wymieszać ( masa będzie bardzo gęsta). Dodać dowolne bakalie i resztę herbatników ( tyle ile przyjmie masa). Dokładnie wymieszać ręką lub łyżką.
3.Masę przełożyć do formy wyłożonej folią bądź papierem do pieczenia dokładnie dociskając. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia, Po tym czasie blok czekoladowy wyjąć z formy i kroić na kawałki. Smacznego:)
Komentarze