Blok czekoladowy, łom

4.99 (144 ocen)

Pyszny czekoladowy deser. Kojarzy się z dzieciństwem.

Składniki:

  • 1/3 szklanki wody
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka margaryny
    4 łyżki gorzkiego kakao
    2-3 szklanki mleka w proszku
    ok 400-450 g herbatników szkolnych
    garść orzechów
    garść rodzynek
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Blok czekoladowy, łom - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę i dodać margarynę. Podgrzewać aż się rozpuści. Następnie dodać cukier i mieszać, aż do jego rozpuszczenia. Dodać kakao i całość dokładnie wymieszać. Masę odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Herbatniki pokruszyć ( włożyć do woreczka i kruszyć za pomocą tłuczka do mięsa).
    Do przestudzonej masy dodawać stopniowo po ok pół szklanki mleka w proszku i połowę pokruszonych herbatniki. Całość dokładnie wymieszać ( masa będzie bardzo gęsta). Dodać dowolne bakalie i resztę herbatników ( tyle ile przyjmie masa). Dokładnie wymieszać ręką lub łyżką.
  • 3. Masę przełożyć do formy wyłożonej folią bądź papierem do pieczenia dokładnie dociskając. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia, Po tym czasie blok czekoladowy wyjąć z formy i kroić na kawałki. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Herbatniki Kakao Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować