Biszkopt z wkładką serową

4.5 (149 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto rozpływa się w ustach. Polecam.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl.mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wkładka serowa:
    1kg białego sera
    150 g cukru
    4 jajka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 kostka margaryny
    2 budynie jasne
    1/2 litra mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z wkładką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy biszkopt.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Wlewamy do formy. Pieczemy w temp. 160-180 C.ok.30-40 min.
  • 2. Wkładka serowa. Biały ser trzykrotnie zemleć. Rozbijamy jajka ,osobno żółtka i białka. Żółtka dodajemy do sera, następnie cukier waniliowy, cukier zwykły oraz budyń. Mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko i dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce. Dodajemy do sera. Ser wlewamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.1,5 godz. w temp.180 C.
  • 3. Masa budyniowa. Przygotować budyń według przepisu. Margarynę ucieramy dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy.
  • 4. Przełożenie placka:Biszkopt dzielimy na pół.
    I część biszkoptu - połowa kremu - wkładka serowa - pozostała połowa kremu - II część biszkoptu.

Porady

Do sera można dodać również 0,5 l. śmietany kremówki, ubitej wcześniej w osobnym naczyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować