Biszkopt z wkładką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy biszkopt.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Wlewamy do formy. Pieczemy w temp. 160-180 C.ok.30-40 min.
2.Wkładka serowa. Biały ser trzykrotnie zemleć. Rozbijamy jajka ,osobno żółtka i białka. Żółtka dodajemy do sera, następnie cukier waniliowy, cukier zwykły oraz budyń. Mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko i dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce. Dodajemy do sera. Ser wlewamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.1,5 godz. w temp.180 C.
3.Masa budyniowa. Przygotować budyń według przepisu. Margarynę ucieramy dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy.
4.Przełożenie placka:Biszkopt dzielimy na pół.
I część biszkoptu - połowa kremu - wkładka serowa - pozostała połowa kremu - II część biszkoptu.
Porady
Do sera można dodać również 0,5 l. śmietany kremówki, ubitej wcześniej w osobnym naczyniu.
Komentarze