Biszkopt z nadzieniem twarożkowo-bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę i pianę stopniowo dodawać do żółtek, delikatnie mieszając.
2.Tortownicę (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni C. Ciasto wystudzić
3.Przygotować krem: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cytrynę umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Dwa banany obrać, miąższ rozgnieść.
4.Serki wymieszać ze śmietaną, dodać cukier waniliowy, miąższ z bananów, skórkę i część soku z cytryny, zmiksować. Gęstniejącą żelatynę delikatnie wlewać do kremu, cały czas ubijając. Dodać masło z cukrem, ubijać, aż krem zacznie gęstnieć.
5.Biszkopt przeciąć na 2-3 krążki, przełożyć kremem. Pozostałe banany obrać, pokroić, skropić resztą soku z cytryny. Udekorować wierzch ciasta plasterkami banana, natomiast boki oprószyć wiórkami. Ciasto wstawić na 2 godz do lodówki.
Porady
Wierz ciasta można lekko posmarować polewą tortową lub zalać galaretką bananową.
Komentarze